post

Smörgåstårta är alltid en garanterad festsuccé i svenska hem och vem kan motstå en smörgåstårta med skaldjur? Smörgåstårtor kan varieras i oändlighet och man kan använda många olika ingredienser. Smörgåstårta med skaldjur kan innehålla till exempel räkor, rom eller kräftskärtar. Det godaste är att använda färska skaldjur som man själv skalar. Om du inte hinner skala skaldjuren själv så köp helst handskalade räkor, det blir mycket godare. Även majonnäsen bör man göra själv, det blir stor skillnad mot köpt majonnäs. Man ska alltid förbereda en smörgåstårta med skaldjur dagen innan men själva garnityret kan man göra i sista sekund.

Smörgåstårta med skaldjur – kungen på buffén

Smörgåstårta passar perfekt på en buffé. En smörgåstårta med lax och skaldjur varvade med fluffigt bröd är en ljuvlig smakkombination. Man kan använda både gravad och varmrökt lax till smörgåstårta. Lax passar utmärkt med avokadoröra och wasabiröra. Ägg är också en ingrediens som passar bra tillsammans med skaldjur. En smörgåstårta fylld med färska räkor och lax kan toppas med ärtskott och citron, den kommer att göra succé hos era gäster! En stor smörgåstårta räcker till cirka fyra personer om det inte serveras något annat till och till cirka åtta personer om ni har en buffé med sallader och kallskuret.

Vad dricker man till smörgåstårta med skaldjur?

Smörgåstårta med skaldjur är ofta lite salt och det finns många olika drycker som passar. Man bör undvika torra viner men vitt sött vin passar utmärkt till skaldjurssmörgåstårta. Champagne och mousserande vin passar också bra, bubblorna gör att smörgåstårtan känns mindre fet. Rosévin med lite sötma passar också bra till smörgåstårta, oavsett om den innehåller räkor, kräftor eller lax. Ett vitt friskt vin är ett annat alternativ. Vill du servera öl till smörgåstårtan ska du välja ljus lager eller en belgisk ale.

Nya typer av skaldjurssmörgåstårtor

En modern smörgåstårta med skaldjur innehåller nya smakkombinationer. Man kan använda fyllningar i olika färger och med olika konsistens. En del röror kan innehålla hela bitar och vara grova i konsistensen medan andra helt släta som till exempel hummus. Det blir fräschare att använda färskost och crème fraîche än majonnäs, majonnäs passar egentligen bara att använda med räkor. Tänk på att alltid använda skaldjur som är fräscha och som har förvarats kallt. Skölj frukt och grönsaker noga, även de salladsblad som du använder på skaldjurssmörgåstårtan. Frön passar utmärkt till skaldjur, använd till exempel rostade solrosfrön eller pinjenötter på din smörgåstårta med skaldjur.