post

Smörgåstårta kan vara något av en mardröm för veganer och vegetarianer eftersom de många gånger innehåller rostbiff, skinka, salami, ägg, räkor och annat kött eller skaldjur. På senare år har det dock kommit fler och fler smörgåstårtor som är helt vegetariska och inte innehåller något kött alls. Många bagerier och affärer säljer vegetariska smörgåstårtor och det finns också numera många recept på internet på smörgåstårtor utan kött eller skinka. Ibland kan man dock behöva beställa en vegetarisk smörgåstårta en eller flera dagar i förväg så det gäller att ha lite framförhållning. Även personer som äter kött brukar uppskatta vegetariska smörgåstårtor som känns som ett fräscht och grönt alternativ.

Improviserad vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta är perfekt bjudmat och uppskattas av de flesta, även de som äter kött. Om du får spontana gäster som inte äter kött är det perfekt att bjuda på vegetarisk smörgåstårta. När man ska göra en vegetarisk smörgåstårta kan man ta olika röror och pålägg som man gillar och blanda ihop dem lager på lager. Man kan till exempel använda avokadoröra eller hummus till vegetarisk smörgåstårta. Hummusen blir extragod om du gör den själv av kikärtor, spiskummin och honung. Använd det som du har i kylskåpet och låt gärna den vegetariska smörgåstårtan stå till sig ett tag innan du serverar den.

Raffinerad vegetarisk smörgåstårta

En mer raffinerad variant av smörgåstårta kan innehålla krispiga rädisor och solroskskott. Använda krämiga avokador som blandas med citron, vitlök, salt och peppar. Tillsätt egengjord pesto som är gjord på rostade pinjenötter, färsk parmesanost och ekologiska basilikablad. Keso passar också utmärkt i smörgåstårta tillsammans med krispig spetskål, ägg och pepparrot mellan bröden. Dekorera den vegetariska smörgåstårtan med vackert tunt skuren fänkål och ta ut tunna äppelskivor med hjälp av en mandolin. Gravad lax brukar också vara uppskattad på vegetariska smörgåstårtor.

En halv vegetarisk smörgåstårta

Smörgåstårtor är perfekt bjudmat att servera på alla fester och högtider. Om inte alla dina gäster är vegetarianer så kan du göra halva smörgåstårtan vegetarisk. Man kan till exempel göra en vegetarisk röra och sedan toppa med olika ingredienser som passar alla. Jordgubbar, fetaost, hallon och fikon passar utmärkt på vegetariska smörgåstårtor. Man kan också använda wasabiröra och grönmögelost. Vegetarisk smörgåstårta kan serveras till fika eller som mat när vi firar nationaldagen, midsommar, bröllop eller födelsedag. Man kan servera vegetarisk smörgåstårta enbart eller ställa den på en buffé tillsammans med olika sallader och pajer.