post

En viktig del av en begravningen är att ha en minnesstund. Minnesstunden sker efter själva begravningsceremonin och är en fin stund som sker i lugn och ro där anhöriga, vänner och andra inbjudna kan dela av sig med olika minnen, historier och upplevelser som de haft med den person som avlidit. Hur minnesstunden utformas är helt individuellt och kan utföras på många olika sätt där de anhöriga får själva välja eller om det sker utifrån den avlidnes vilja om denna har efterlämnat några instruktioner. Det är oftast mycket att tänka på, planera och förbereda. Väljer du en smörgåstårta till begravningen kan det underlätta din planering och förberedelser då den är enkel att förbereda och passar de flesta som deltar vid minnesstunden. Dessutom är ofta smörgåstårtan ett klassiskt alternativ som ofta serveras på begravningar och minnesstunder.

Att välja lokal

Eftersom minnesstunden är högst individuell, kan lokalen där minnesstunden sker, vara på många olika platser. En del önskar ha den i kyrkans närliggande församlingslokal, hos någon av de anhöriga, i en samlingslokal, i en festlokal eller en herrgård. Man kan till exempel ha minnesstunden i en lokal där allt ingår, eller hyra catering för att själva slippa ordna med allt som behöver göras.

Om man väljer vissa lokaler där det mesta ingår, finns också ofta möjligheten att man får hjälp med att göra minnesstunden så personlig som möjligt. Till exempel kan de hjälpa till med dekorationer i lokalen och/eller minnesbord där foton, blommor, andra minnessaker eller en gästbok kan placeras. Givetvis kan man göra detta själv om man inte vill hyra någon annan att göra det. En del församlingar kan också hjälpa till med både lokal och mat.

Mat och dryck till minnesstunden

Oftast så väljer anhöriga att bjuda på mat och dryck på en minnesstund efter begravningen. Även här får man helt själv välja vad man ska bjuda på. Det kan till exempel vara allt från en kaffe och kaka eller en stor middag eller något däremellan. Man kanske vill välja något som den avlidne tycker speciellt mycket om, eller så finns inga sådana preferenser. Att välja att servera en smörgåstårta vid en begravning är ett klassiskt och bra alternativ för maten då det är enkelt att göra eller köpa och går att förbereda innan begravningen och minnesstunden där den ska serveras. Vid en begravning kan smörgåstårtan vara ett perfekt val då den passar de flesta människor och enkel att variera utifrån smak, allergier och liknande.