post

Att bjuda in till bröllop är någonting stort! Bröllopet utgör en av de viktigaste dagarna i livet och det finns vanligtvis högt ställda förväntningar såväl hos värdpar som inbjudna. Till sin hjälp vid planering av bröllopet finns en rad traditioner och etikettsregler vilka kan anammas för den som värdesätter sådant. Dock bör man understryka att bröllopsfesten nu för tiden kan utformas på valfritt vis. Allt ifrån lokal till förrättningsform, mat och klädsel är fritt för brudparet att diktera. Att hålla enklare bröllopsmiddagar och ”bränna krutet” på festen efteråt har blivit vanligt. Även att hålla bröllopsmiddagen med släkt och nära, för att sedan ha s.k. eftersläpp där alla är välkomna. Vid en enklare bröllopsmiddag har smörgåstårta blivit en mycket vanlig anrättning. Smörgåstårtor är utmärkta som mingelmat och kan vid dukat bord utgöra stommen i en ordentlig middag. Denna måltidens kameleont har dessutom utrymme för att varieras helt efter tillfälle och smak vilket ger stort utrymme för den vars gäster har vitt åtskild kostpreferens.

Skaldjur, kött eller grönsaker

Den som bedömer sig som en allätare kan åtnjuta alla tänkbara sorters smörgåstårtor. En erfaren kock har en bred palett som tillåter kombinationer av alla upptänkliga proteiner. För en tillställning eller ett bröllop där vissa undviker kött, kan man med fördel bjuda på olika smörgåstårtor. I och med att storleken på dessa kan anpassas fritt efter tycke och smak, har man stora möjligheter att utforma smörgåstårtor för varje grupp. Att gå in för en havsinspirerad smörgåstårta faller de flesta på läppen och man kan enkelt servera såväl öl som vin till en sådan. Skaldjur har en fläkt av lyx omkring sig. Detta gör skaldjurstårtor till en självklar klassiker inte minst vid sommarbröllop.

Smakrika röror

Hemligheten bakom en förstklassig smörgåstårta värdig ett bröllop, är i rörorna som används. Det finns många ingredienser som kan vara identiska i smörgåstårtor från två olika kök, men det är rörorna som avgör vilken som går ur striden med segern befäst. Att komponera röror för smörgåstårtor är en konst där alla smakområden skall presenteras i en harmoni som väcker mersmak. För den som bjuds på anrättningen är det snabbt avgjort vilket som kommer från en gourmand och vilken som är ett hastverk.

För att gästerna skall vara införstådda med vilken sorts mat som bjuds under bröllopsmiddagen, är det brukligt att ange detta i inbjudningen. ”Efter middagen serveras middag med smörgåstårta” är ett av många olika exempel på hur man kan uttrycka sig. För den som ytterligare vill bygga upp måltiden finns alltid möjlighet att komplettera med sallad och tilltugg.