post

Bjud på en smörgåstårta vid dopet!

Att fira ett nyfött barn genom att samla familj och vänner, är ett fint och härligt sätt att välkomna barnet in i den nya världen. Firandet kan man göra genom ett traditionellt dop eller de nyare och populära varianterna av namngivningsceremoni eller namnkalas. Det mer traditionella dopet är just ett välkomnande in i den svenska kyrkan samtidigt som det är ett firande av barnet, medan namngivningsceremonierna kan vara lite mer individuellt anpassade och utförda. Oavsett vad man väljer så är det alltid tacksamt för den som planerar ceremonin och medföljande mat och fika, att välja mat och fika som går att förbereda. Och då är en smörgåstårta perfekt att göra eller köpa! På ett dop är en smörgåstårta dessutom en klassisk mat som tilltalar de flesta.

En smörgåstårta vid dop är alltid uppskattad

Precis som vi skriver så är en smörgåstårta vid ett dop, alltid uppskattat. Det är relativt enkelt att göra, går att variera i nästintill oändlighet samt går att förbereda innan själva ceremonin för att spara tid. För vem vill tillbringa sin tid i köket och missa hela eller delar av den spännande och härliga ceremonin? Antagligen ingen. Att göra en smörgåstårta dagen innan är inga problem, utan den blir snarare godare och godare ju längre den får stå. Däremot bör man vänta med att garnera samma dag så den inte blir tråkig.

Dessutom är det perfekt med en smörgåstårta vid dop eftersom det kan vara många människor som är inbjudna, vilket gör att man annars behöver göra mycket mat. En smörgåstårta är en riktigt bra idé eftersom den kan varieras, både utifrån smak, allergier och så vidare för att alla de inbjudna ska kunna få en riktigt god bit mat vid ceremonin. För barnens del kan det vara till exempel en god idé att ha en smörgåstårta med lite mildare smaker som de känner väl till. En smörgåstårta är vidare inte heller särskilt dyr att köpa för att undvika att tillverka den själv överhuvudtaget.

Efter man har ätit smörgåstårta vid dopet, skulle vi rekommendera att man bjuder kanske på något annat än just tårta. För vissa betyder en tårta mycket och vill gärna ha det på dopet eller ceremonin, och det är givetvis upp till sig själv! Men det kan vara fräscht att bjuda på något annat än tårta eftersom smörgåstårta kan vara ganska mastig. Frukt, småkakor eller bullar kan vara nya, roliga och bra efterrätter till dopfikat.

post

Krämig smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är alltid en garanterad festsuccé i svenska hem och vem kan motstå en smörgåstårta med skaldjur? Smörgåstårtor kan varieras i oändlighet och man kan använda många olika ingredienser. Smörgåstårta med skaldjur kan innehålla till exempel räkor, rom eller kräftskärtar. Det godaste är att använda färska skaldjur som man själv skalar. Om du inte hinner skala skaldjuren själv så köp helst handskalade räkor, det blir mycket godare. Även majonnäsen bör man göra själv, det blir stor skillnad mot köpt majonnäs. Man ska alltid förbereda en smörgåstårta med skaldjur dagen innan men själva garnityret kan man göra i sista sekund.

Smörgåstårta med skaldjur – kungen på buffén

Smörgåstårta passar perfekt på en buffé. En smörgåstårta med lax och skaldjur varvade med fluffigt bröd är en ljuvlig smakkombination. Man kan använda både gravad och varmrökt lax till smörgåstårta. Lax passar utmärkt med avokadoröra och wasabiröra. Ägg är också en ingrediens som passar bra tillsammans med skaldjur. En smörgåstårta fylld med färska räkor och lax kan toppas med ärtskott och citron, den kommer att göra succé hos era gäster! En stor smörgåstårta räcker till cirka fyra personer om det inte serveras något annat till och till cirka åtta personer om ni har en buffé med sallader och kallskuret.

Vad dricker man till smörgåstårta med skaldjur?

Smörgåstårta med skaldjur är ofta lite salt och det finns många olika drycker som passar. Man bör undvika torra viner men vitt sött vin passar utmärkt till skaldjurssmörgåstårta. Champagne och mousserande vin passar också bra, bubblorna gör att smörgåstårtan känns mindre fet. Rosévin med lite sötma passar också bra till smörgåstårta, oavsett om den innehåller räkor, kräftor eller lax. Ett vitt friskt vin är ett annat alternativ. Vill du servera öl till smörgåstårtan ska du välja ljus lager eller en belgisk ale.

Nya typer av skaldjurssmörgåstårtor

En modern smörgåstårta med skaldjur innehåller nya smakkombinationer. Man kan använda fyllningar i olika färger och med olika konsistens. En del röror kan innehålla hela bitar och vara grova i konsistensen medan andra helt släta som till exempel hummus. Det blir fräschare att använda färskost och crème fraîche än majonnäs, majonnäs passar egentligen bara att använda med räkor. Tänk på att alltid använda skaldjur som är fräscha och som har förvarats kallt. Skölj frukt och grönsaker noga, även de salladsblad som du använder på skaldjurssmörgåstårtan. Frön passar utmärkt till skaldjur, använd till exempel rostade solrosfrön eller pinjenötter på din smörgåstårta med skaldjur.

post

Smörgåstårta vid bröllop

Att bjuda in till bröllop är någonting stort! Bröllopet utgör en av de viktigaste dagarna i livet och det finns vanligtvis högt ställda förväntningar såväl hos värdpar som inbjudna. Till sin hjälp vid planering av bröllopet finns en rad traditioner och etikettsregler vilka kan anammas för den som värdesätter sådant. Dock bör man understryka att bröllopsfesten nu för tiden kan utformas på valfritt vis. Allt ifrån lokal till förrättningsform, mat och klädsel är fritt för brudparet att diktera. Att hålla enklare bröllopsmiddagar och ”bränna krutet” på festen efteråt har blivit vanligt. Även att hålla bröllopsmiddagen med släkt och nära, för att sedan ha s.k. eftersläpp där alla är välkomna. Vid en enklare bröllopsmiddag har smörgåstårta blivit en mycket vanlig anrättning. Smörgåstårtor är utmärkta som mingelmat och kan vid dukat bord utgöra stommen i en ordentlig middag. Denna måltidens kameleont har dessutom utrymme för att varieras helt efter tillfälle och smak vilket ger stort utrymme för den vars gäster har vitt åtskild kostpreferens.

Skaldjur, kött eller grönsaker

Den som bedömer sig som en allätare kan åtnjuta alla tänkbara sorters smörgåstårtor. En erfaren kock har en bred palett som tillåter kombinationer av alla upptänkliga proteiner. För en tillställning eller ett bröllop där vissa undviker kött, kan man med fördel bjuda på olika smörgåstårtor. I och med att storleken på dessa kan anpassas fritt efter tycke och smak, har man stora möjligheter att utforma smörgåstårtor för varje grupp. Att gå in för en havsinspirerad smörgåstårta faller de flesta på läppen och man kan enkelt servera såväl öl som vin till en sådan. Skaldjur har en fläkt av lyx omkring sig. Detta gör skaldjurstårtor till en självklar klassiker inte minst vid sommarbröllop.

Smakrika röror

Hemligheten bakom en förstklassig smörgåstårta värdig ett bröllop, är i rörorna som används. Det finns många ingredienser som kan vara identiska i smörgåstårtor från två olika kök, men det är rörorna som avgör vilken som går ur striden med segern befäst. Att komponera röror för smörgåstårtor är en konst där alla smakområden skall presenteras i en harmoni som väcker mersmak. För den som bjuds på anrättningen är det snabbt avgjort vilket som kommer från en gourmand och vilken som är ett hastverk.

För att gästerna skall vara införstådda med vilken sorts mat som bjuds under bröllopsmiddagen, är det brukligt att ange detta i inbjudningen. ”Efter middagen serveras middag med smörgåstårta” är ett av många olika exempel på hur man kan uttrycka sig. För den som ytterligare vill bygga upp måltiden finns alltid möjlighet att komplettera med sallad och tilltugg.

post

Anledningar till att köpa smörgåstårta till sitt företag

Det finns många anledningar till att man vill eller behöver köpa en smörgåstårta till det företag man arbetar i eller äger: Det kan vara allt från att någon har fått barn och man vill fira detta, att någon har fyllt år (kanske främst fyllt jämnt), eller någon ska avtackas, till att man ska ha en firmafest eller sammankomst. Kanske är det så att företaget fyller år och ska firas? Man kanske ska bjuda in vissa personer, hela företaget, kunder eller till och med människor från samhället. Det kan även röra sig om en invigning eller ett spännande möte som behöver firas på ett speciellt sätt.

Om man till exempel ska ha något slags möte eller annan typ av sammankomst som innebär att man ska bjuda på mat till människor med annan kulturell bakgrund, är en smörgåstårta ett spännande och roligt sätt att beskriva den svenska matkulturen med.

Varför ska man köpa en smörgåstårta?

Även här finns det många anledningar till varför man kan, eller snarare bör, köpa just en smörgåstårta till företaget. En anledning kan vara att smörgåstårtan tillhör den svenska mattraditionen och har varit populär ända sedan 1940-talet. Dessutom vet de flesta människor i vårt avlånga land vad en smörgåstårta är för något och hur den på ett ungefär ska smaka, vilket gör att en smörgåstårta känns tryggt att bjuda på.
En smörgåstårta ersätter den varma maten utan att för den sakens skull vara för enkel för att bjuda på. Den ses ibland som en buffé utifrån att den står framme och man kan ta om portioner. En smörgåstårta är också ett perfekt alternativ om man är lite osäker på exakt hur många människor som kommer då det inte behöver vara exakt antal portioner som det hade behövt vara om man till exempel skulle ha bjudit på en middag med specifikt antal kuvert.

Att köpa smörgåstårta till sitt företag är också enkelt och smidigt, det går att göra enkelt själv och förbereda innan, eller så köper man från en matbutik, konditori eller bageri. Dessutom tilltalar smörgåstårtan oftast de flesta människor och kan varieras utifrån smak, allergier och så vidare för att passa olika människor som arbetar på företaget. Vidare har en smörgåstårta många olika fördelar jämfört med andra maträtter, till exempel är den lite festligare eftersom den kan garneras på olika sätt. Om någon fyller år så kan det ju vara roligt att skriva personens namn med hjälp av räkor eller liknande?!